drożdżówki z jabłkiem
Naturalne Gotowanie – drożdżówki z jabłkiem

Składniki:
250g mąki
5 łyżek cukru
3 dag świeżych drożdży
1 szklanka mleka
4 żółtka
50 g masła
1 słoiczek jabłka prażonego Firma Bracia Urbanek.

Przygotowanie. Drożdże kruszymy, mieszamy z odrobiną cukru i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie masło i cukier rozpuszczamy w rondelku a następnie studzimy. Dodajemy żółtka oraz wyrośniętą masę drożdżową a następnie mąkę. Zagniatamy bardzo dokładnie (np. w malakserze), w razie potrzeby dodajemy nieco mąki lub odrobinę wody. Na sam dół silikonowych form do muffinek lub babeczek wykładamy duże porcję jabłka prażonego oraz na wierzch – drożdżowe ciasto (do 1/3 wysokości). Zostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 C przez ok. 20-25 minut.