risotto z marchewką i groszkiem
Naturalne Gotowanie – risotto z marchewką

Składniki dla 4 osób:

  • 2 szklanki ryżu do risotto

  • 2 dużej cebule

  • 1 szklanka groszku

  • 1 słoik marchewki konserwowej Firma Bracia Urbanek

  • ¼ kostki masła

  • ½ szklanki wina

  • 2 szczypty szafranu

  • ok. 4 szklanki bulionu

  • 1/s szklanki startego na tarce parmezanu

Przygotowanie. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Kiedy będzie szklista, dodajemy ryż i smażymy razem ok. 10 minut. Następnie dolewamy wino i dusimy, aż od zredukowania. Jak ryż wchłonie wino, dodajemy ok. 3/4 szklanki bulionu a następnie powtarzamy tę czynność: dolewamy bulion, mieszamy a jak ryż go wchłonie, dolewamy kolejną porcję, pamiętając o tym, żeby nie wlewać jednocześnie za dużo. Przygotowanie risotta jest czasochłonne: potrawę należy cały czas mieszać i odejście od kuchenki na dłużej niż 1 min może spowodować, że potrawa się nie uda. Kiedy ryż będzie dostatecznie miękki dodajemy parmezan, szafran, sól i pieprz oraz odsączoną z zalewy marchewkę. Podajemy od razu na stół.