pita z sałatką naddunajską i indykiem
Naturalne Gotowanie – pita z sałatką naddunajską i indykiem

Składniki dla 4 osób:

  • 4 gotowe pity
  • 1 mały słoik sałatki naddunajskiej Firma Bracia Urbanek
  • 12 cm kawałek filetu z indyka
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Składniki na sos:

  • pół szklanki majonezu
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • sok z ½ cytryny
  • sól, pieprz
  • 2-3 ząbki czosnku

Przygotowanie sosu. Czosnek wyciskamy przez prasę lub drobno kroimy a następnie łączymy z majonezem, jogurtem i sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki.

Przygotowanie pity. Indyka kroimy w cienkie, ½ centymetrowe plastry, oprószamy solą i pieprzem a następnie smażymy po 5 minut z każdej strony na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek.

Pitę kroimy na dwie części do połowy długości a następnie podgrzewamy w piekarniku w temp. 200 stopni. Do gorącej pity wkładamy kawałki indyka i sporą porcję odsączonej wcześniej –sałatki naddunajskiej. Dodajemy sos czosnkowy i gotowe!