Naturalne Gotowanie - chłodni z braczków barszzowych
Naturalne Gotowanie – chłodnik z buraczków barszczowych

Składniki:

  • 1 słoik buraczków barszczowych Firma Bracia Urbanek

  • warzywa (cebula, seler, pietruszka, 3 marchewki, kawałek włoskiej kapusty)

  • sól, pieprz do smaku, cukier, oliwa z oliwek, koperek, szczypiorek

  • ½ szklanki śmietany, ½ szklanki jogurtu naturalnego

Przygotowanie. Warzywa obieramy i gotujemy w osolonej wodzie pod przykryciem przez ok.20minut. Przecedzamy, dodajemy buraczki barszczowe i gotujemy jeszcze 5 minut. Dodajemy pieprz, oliwę z oliwek i łyżkę cukru. Kiedy wystygnie, dodajemy śmietanę, maślankę, poszatkowany koperek i szczypiorek. Ozdabiamy koperkiem. Możemy podawać także z jajkiem na twardo lub młodymi ziemniakami.