Naturalne Gotowanie - bezy z jabłkiem prażonym
Naturalne Gotowanie – bezy z nadzieniem jabłkowym

Składniki na 20 ciastek:

  • 40 sztuk płaskich ciastek bezowych lub blatów bezowych

  • słoik jabłka prażonego Firma Bracia Urbanek

  • 20 łyżeczek orzechów włoskich

  • ½ czekolady

  • 200g śmietanki kremówki

  • 4 łyżki cukru pudru

  • Fix do bitej śmietany

Przygotowanie. Schładzamy w lodówce śmietankę i miskę, w której będziemy ją ubijać. Po ok. 10 minutach ubijamy śmietanę a kiedy zacznie gęstnieć, zmniejszamy obroty i dodajemy cukier puder oraz Fix do śmietany.

Na papierze rozkładamy 20 sztuk bez. Na każdą bezę kładziemy łyżkę jabłka prażonego, łyżkę śmietany i przykrywamy kolejną bezą oraz kolejną, ale już cieńszą warstwą śmietanki i jabłka. Wierzch ciastek dekorujemy łyżeczką pokruszonych orzechów włoskich. Gotowe bezy ozdabiamy polewą, wykonaną z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady.