barszcz biały z sokiem z ogórków
Naturalne Gotowanie – barszcz biały

Składniki na duży garnek:
warzywa (marchewka, seler, pietruszka, cebula, 1 ząbek czosnku)
gotowy zakwas
10 dag boczku
4 pęta białej lub innej kiełbasy
8 jajek na twardo
sok z 1 słoika ogórków kwaszonych Firma Bracia Urbanek
przyprawy (sól, pieprz, majeranek, 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego)
2-3 łyżki mąki
2-3 łyżki śmietany

Przygotowanie. Warzywa obieramy, kroimy w mniejsze części i gotujemy pod przykryciem razem z czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym ok. 30 minut. W tym czasie pokrojony boczek i kiełbasę podsmażamy na patelni, aby wytopił się tłuszcz a następnie odstawiamy. Kiedy warzywa będą miękkie, zupę przecedzamy i dodajemy do wywaru sok z ogórków kwaszonych, boczek z kiełbasą oraz zakwas. Gotujemy ok.10 minut a następnie zagęszczamy mąką. 2-3 łyżki maki rozpuszczamy w chłodnej wodzie i wlewamy do żurku intensywnie mieszając. Solimy do smaku, dodajemy majeranek oraz 1-2 łyżki śmietany. Podajemy razem z pokrojonymi w ćwiartki jajkami na twardo.