babka z jabłkami
Naturalne Gotowanie – babka z jabłkami

Składniki:
450-500g mąki
7 dag świeżych drożdży
½ szklanki mleka
½ szklanki cukru
¼ szklanki oleju
pół kostki masła
2 żółtka
2 jajka
1/3 słoiczka jabłka prażonego Firma Bracia Urbanek.
Kruszonka (12,5 dag ciepłego masła, 12,5 dag cukru, 25 dag mąki)

Przygotowanie. Drożdże kruszymy, mieszamy z odrobiną cukru i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie masło i cukier rozpuszczamy w rondelku a następnie studzimy. Dodajemy olej, jajka i żółtka, wyrośniętą masę drożdżową a następnie mąkę. Zagniatamy bardzo dokładnie (np. w malakserze). Pod sam koniec dodajemy 1/3 słoiczka odsączonego jabłka prażonego. Na sam dół wysmarowanej, dużej formy do pieczenia wykładamy ciasto drożdżowe (do 1/3 wysokości). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Robimy kruszonkę: wszystkie składniki mieszamy rękami. Ciasto pieczemy w 180 C przez ok. 10 minut. Wyjmujemy na chwilę, posypujemy kruszonką i wstawiamy na kolejne 20-30 minut.