Zupa ogórkowa
Naturalne gotowanie – zupa ogórkowa
Zdrowa, smaczna i pożywna. Szybka w przygotowaniu. Z dodatkiem pysznych, naturalnie kwaszonych ogórków Firma Bracia Urbanek.
Składniki na 3-4 l garnek:
  • woreczek ogórków kwaszonych Firma Bracia Urbanek
  • 4 marchewki
  • 1 seler
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 3 pietruszki
  • 5 ziemniaków
  • szczypiorek do dekoracji
  • koperek
  • sól wg uznania
  • przyprawy: 10 ziaren pieprzu ziarnistego, 5 ziaren ziela angielskiego, liść laurowy
  • kawałek dowolnego mięsa np. królik, skrzydło z indyka itp.
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ewentualnie Śmietana
Przygotowanie:

Do garnka z wodą wrzucamy mięso, obrane i umyte warzywa w całości (bez ziemniaków), kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz liść laurowy.

W czasie, kiedy zupa się gotuje, trzemy na tarce o drobnych oczkach kwaszone ogórki i przesmażamy je na patelni.

Po ok. 30 minutach gotowania wywar jest gotowy. Wyjmujemy z garnka warzywa. Marchewkę, i mięso kroimy i zostawiamy w zupie, resztę odstawiamy i zużywamy do innej potrawy np. sałatki warzywnej. Wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Do wywaru dodajemy przesmażone ogórki i całość gotujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy do smaku sól i koperek oraz oliwę z oliwek. Zaprawiamy śmietaną według uznania.