Naturalne Gotowanie -  rolada biszkoptowa z jabłkiem prażonym i bitą śmietaną
Naturalne Gotowanie – wykwintna rolada biszkoptowa z jabłkami prażonymi

Składniki:

  • 6 jajek

  • ¾ szklanki mąki

  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej

  • ¾ szklanki cukru

  • 1 słoiczek jabłek prażonych Firma Bracia Urbanek

  • 200g kremówki + fix do śmietany

  • liście świeżej mięty do dekoracji

Przygotowanie. Śmietankę i miskę, w której będziemy ją ubijać, wkładamy do lodówki.

W tym czasie ubijamy na sztywno białka. Kiedy piana zacznie gęstnieć, dodajemy stopniowo cukier. Żółtka mieszamy z mąkami (możemy dodać mniej mąki, biszkopt będzie wtedy bardziej puszysty). Do mieszanki dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wykładamy na wyłożoną papierem, prostokątną i płaską blachę do pieczenia. Wysokość ciasta powinna mieć ok.1 cm grubości. Pieczemy ok.15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180stopni.

W tym czasie wyciągamy śmietankę z lodówki i ubijamy ją w schłodzonej misce. Kiedy zacznie gęstnieć, zmniejszamy obroty i dodajemy cukier puder oraz Fix do śmietany.

Gotowe ciasto smarujemy grubą warstwą jabłek prażonych i zawijamy, tworząc roladę. Ostudzone ciasto ozdabiamy bitą śmietaną i listkami świeżej mięty.