Naturalne Gotowanie - spaghetti z mięsem
Naturalne gotowanie – spaghetti z mięsem

Składniki dla 4 osób:

  • opakowanie makaronu spaghetti

  • 1 papryczka chilli

  • 40 dag mięsa mielonego

  • koncentrat pomidorowy 30proc. Firma Bracia Urbanek

  • 1 duża cebula

  • oliwa z oliwek

  • ½ szklanki wytrawnego, czerwonego wina

  • ½ szklanki wody

  • papryka konserwowa Firma Bracia Urbanek

  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni do momentu, aż się zeszkli. Dodajemy mięso mielone i pokrojoną drobniutko papryczkę chilli bez pestek. Całość smażymy na rozgrzanej patelni, regularnie mieszając. Po ok. 10 minutach zmniejszamy ogień, dodajemy koncentrat pomidorowy, wodę, wino, sól i pieprz do smaku i dusimy kolejne 10 minut pod przykryciem. W razie potrzeby dodajemy więcej wody.

W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy zgodnie z przepisem, podanym na opakowaniu. Kiedy będzie gotowy, przecedzamy go przez durszlak i wykładamy na głębokie talerze. Na makaron kładziemy mięso, pokrojoną w paseczki paprykę, dekorujemy natką pietruszki.