Polędwiczki z ogórkiem i papryką
Naturalne gotowanie – polędwiczki z ogórkiem i papryką
Lekkie i zdrowe danie, idealne zarówno na obiad jak i na kolację. Z dodatkiem grillowanego mięsa i ogórków Firma Bracia Urbanek.

Składniki dla 4 osób:

  • 12cm kawałek polędwiczki wieprzowej
  • 4-8 sztuk ogórków kwaszonych lub konserwowych Firma Bracia Urbanek
  • 1 papryka żółta i 1 czerwona
  • 12 liści zielonej sałaty
  • 6 plastrów żółtego sera
  • Przyprawy: Sól, pieprz
  • Koperek
  • Oliwa z oliwek
  • Kilka łyżek oleju rzepakowego do smażenia
Przygotowanie:

Polędwicę kroimy na 1cm kawałki, każdy kawałek wkładamy do torebki plastikowej i delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem i grillujemy na tacce lub smażymy z obu stron na grillowej patelni. W tym czasie myjemy i suszymy sałatę i na każdy talerz kładziemy do 3 liście. Tuż obok układamy kilka pasków żółtej i czerwonej papryki oraz krążki kwaszonych lub konserwowych ogórków.

Kiedy polędwica będzie gotowa, na każdy kawałek kładziemy połowę plastra żółtego sera i po kilku chwilach, kiedy ser nieco się stopi, zdejmujemy mięso z patelni. Polędwicę układamy na warstwie warzyw. Polewamy oliwą z oliwek, dekorujemy koperkiem i gotowe!