Naturalne Gotowanie -pizza z pieczarkami koktajlowymi
Naturalne Gotowanie – pizza z pieczarkami koktajlowymi

Składniki:

  • 400g mąki
  • 25g świeżych drożdży
  • 4 łyżki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oliwy
  • ok. 1 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • sos pomidorowy
  • 1 słoik pieczarek koktajlowych Firma Bracia Urbanek

Przygotowanie. Mleko mieszamy z drożdżami i łyżeczką cukru. Po 15 minutach dodajemy oliwę, mąkę, sól, pieprz oraz wodę. Całość zagniatamy, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 25 minut.

Kiedy ciasto podwoi objętość, obsypujemy je mąką i rozwałkowujemy na grubość ok.2-3mm. Smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy mozarellą i pieczemy ok. 10-12 minut w temp. 220 stopni. Pod koniec pieczenia nakładamy odsączone z zalewy pieczarki.