pita z sałatką szwedzką i karkówką
Naturalne Gotowanie – pita z karkówką i sałatką szwedzką

Składniki dla 4 osób:

  • 4 pity
  • mały słoik sałatki szwedzkiej Firma Bracia Urbanek
  • 4 plastry karkówki
  • ketchup Firma Bracia Urbanek
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek
  • 1/2 kieliszka dowolnego, wytrawnego wina

Przygotowanie. Karkówkę rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem a następnie smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek po 10 minut z każdej strony. Po 20 minutach dodajemy trochę wody, wino, przykrywamy pokrywką i dusimy kolejne 10 minut.

Pod koniec duszenia karkówki pitę kroimy na dwie części do połowy i podgrzewamy ją w piekarniku. Do środka wkładamy kawałki karkówki i odsączoną sałatkę szwedzką oraz ketchup.