naturalne Gotowanie - piernik z powidłami
Naturalne Gotowanie – piernik z powidłami

Składniki:

  • 1-1,5 szklanki  mąki
  • ½ szklanki miodu
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • 4 łyżki margaryny
  • rodzynki

A także:

  • 1 słoik powideł śliwkowych Firma Bracia Urbanek
  • polewa czekoladowa
  • ulubiona posypka

Przygotowanie. Wszystkie składniki ciasta mieszamy w malakserze. W razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki lub soku. Dodajemy rodzynki. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy i  pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 stopni.
Gotowe ciasto kroimy na dwie części i smarujemy grubą warstwą powideł a następnie dekorujemy polewą i ulubioną posypką. Zostawiamy, żeby odpoczęło 1-2 dni.