Naturalne gotowanie – pierniczki przekładane powidłami
Naturalne gotowanie – pierniczki przekładane powidłami
Składniki:
  • 200g mąki
  • 100g cukru
  • 100g miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przypraw do pierników
  • 1 jajko
  • trochę oliwy lub masła
  • powidła śliwkowe Firma Bracia Urbanek
Przygotowanie:

Miód rozpuszczamy z cukrem do momentu roztopienia. Kiedy trochę przestygną mieszamy je z mąką, jajkiem, proszkiem do pieczenia i przyprawami korzennymi. Na końcu dodajemy trochę oliwy lub masła: wystarczająco dużo żeby powstało gładkie ciasto, ale na tyle mało, aby nie lepiło się w dłoniach. Masę wkładamy na chwilę do zamrażarki a następnie wałkujemy je na grubość 2-3mm i wycinamy z niej kwadraty lub kółka. Pieczemy w temp 180 stopni przez ok.10-15 minut. Na ostudzone pierniczki kładziemy warstwę powideł i przekładamy drugim ciasteczkiem. Gotowe pierniczki kładziemy na blaszce i zostawiamy na 1-2 dni, aby zmiękły.