pączki
Naturalne Gotowanie – pączki

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 6 żółtek i 1 jajko
  • 15 dag masła klarowanego
  • 1 szklanka słodkiej śmietany
  • Rozczyn (5 dag drożdży, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki pszennej, 0,5 szklanki ciepłego mleka)
  • Powidła Śliwkowe Domowe Firma Bracia Urbanek – do nadziewania
  • 1kg smalcu
  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie. Składniki rozczynu mieszamy ze sobą i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie mieszamy mąkę z cukrem, jajami, masłem i śmietanką – w razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Do masy dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto, z którego formujemy 5cm kulki. W każdej kulce robimy dołek, wkładamy łyżeczkę powideł i dokładnie zlepiamy boki. Pączki układamy na oprószonym mąką blacie do wyrośnięcia na ok. 10 minut a w tym czasie topimy w granku smalec. Po ok. 10 minutach kulki wrzucamy do gorącego tłuszczu i smażymy z obu stron przez ok. 5-10 minut (pierwsze smażą się dłużej, ostatnie pączki krócej). Kiedy ostygną posypujemy je cukrem pudrem.