Naturalne Gotowanie - Mocno czekoladowy tort powidłami
Naturalne Gotowanie – mocno czekoladowy tort z aromatycznymi powidłami

Składniki:

  • 6 jajek

  • ¾ szklanki mąki

  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej

  • 1 szklanka cukru

  • 1 gorzka czekolada

  • 1 polewa czekoladowa

  • ozdoby do dekoracji lub liście świeżej mięty

  • słoiczek powideł śliwkowych Firma Bracia Urbanek

Przygotowanie. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w misce nad parą.

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z mąką w osobnej misce (możemy dodać mniej mąki, biszkopt będzie wtedy bardziej puszysty) a następnie dodajemy roztopioną i ostudzoną czekoladę. Na sam koniec dodajemy białka i całość delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na wyłożoną papierem tortownicę. Pieczemy ok.30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180stopni.

Ostudzony biszkopt dzielimy wzdłuż na 3 części. Każdą z nich smarujemy grubą warstwą powideł. Wierzch ciasta dekorujemy polewą czekoladową i ozdabiamy startą czekoladą, listkiem świeżej mięty lub gotowymi ozdobami do ciast.