Naturalne Gotowanie - kwadraty biszkoptowe z jabłkiem prażonym i cynamonem
Naturalne Gotowanie – kwadraty biszkoptowe z jabłkami prażonymi i cynamonem

Składniki:

  • 6 jajek

  • ¾ szklanki mąki

  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej

  • 1 szklanka cukru

  • 1 słoiczek jabłek prażonych Firma Bracia Urbanek

  • cynamon

  • liście świeżej mięty do dekoracji

Przygotowanie. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z mąką (możemy dodać mniej mąki, biszkopt będzie wtedy bardziej puszysty). Do mieszanki dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wykładamy na wyłożoną papierem, prostokątną formę do pieczenia. Wysokość ciasta powinna mieć ok.2 cm grubości. Pieczemy ok.25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180stopni.

Gotowy i ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 części. Pierwszy blat biszkoptowy smarujemy grubą warstwą jabłek prażonych, przekładamy kolejną warstwą ciasta i wkładamy do lodówki na 1h. Przed podaniem posypujemy obficie cynamonem i dekorujemy listkiem mięty.