Naturalne Gotowanie - indyk z marynowanym czosnkiem
Naturalne gotowanie – indyk z marynowanym czosnkiem

Składniki:

  • 4 plastry filetu z indyka

  • 2 ząbki świeżego czosnku

  • słoiczek marynowanego czosnku Firma Bracia Urbanek

  • pół szklanki białego, wytrawnego wina

  • oliwa, sól, pieprz

  • sałata lub natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie. Indyka kroimy w 2 cm kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Świeży czosnek obieramy i wyciskamy przez prasę a następnie mieszamy z mięsem i smażymy na rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony. Zmniejszamy ogień, dolewamy wino i dusimy 10-15 minut pod przykryciem. W tym czasie odsączamy czosnek marynowany z zalewy. Kiedy mięso jest gotowe, dodajemy do niego czosnek i podgrzewamy jeszcze parę minut na wolnym ogniu. Wykładamy na talerze i ozdabiamy liśćmi sałaty lub natką pietruszki.