Naturalne Gotowanie - hummus z ogórkami kwaszonymi
Naturalne Gotowanie – hummus z ogórkami kwaszonymi

Składniki:

  • 200g suchej cieciorki

  • 1 ząbek czosnku

  • ½ cytryny

  • 1 łyżka pasty sezamowej tahini

  • ½-1 słoiczek ogórków kwaszonych Firma Bracia Urbanek

  • oliwa z oliwek

  • sól, ew. pieprz

Cieciorkę zalewamy wodą i moczymy całą noc. Na następny dzień gotujemy na małym ogniu ok.1-1,5h do momentu, aż będzie miękka a następnie blendujemy na gładką masę. Dodajemy czosnek, sok z cytryny i pastę tahini oraz odsączone ogórki kwaszone i ponownie blendujemy. Na sam koniec dodajemy tyle oliwy, aby hummus miał odpowiednią konsystencję – nie był ani za rzadki ani za gęsty. Doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem.