Naturalne Gotowanie – grillowana kaczka z jabłkiem prażonym i kleksem z żurawiny
Naturalne Gotowanie – grillowana kaczka z jabłkiem prażonym i kleksem z żurawiny

Składniki na 1 porcję:

  • 1 pierś z kaczki ze skórą
  • 1/2 słoiczka jabłka prażonego
  • duża łyżka żurawiny
  • sól, świeżo mielony pieprz, majeranek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki czerwonego wina
  • 1 łyżka miodu
  • listek mięty do dekoracji

Przygotowanie. Robimy marynatę: oliwę mieszamy z winem, szczyptą soli, pieprzem i podgrzanym miodem. Pokrojoną (razem ze skórą) kaczkę marynujemy przez ok.1h w lodówce a następnie grillujemy ok. 10-20 minut. W tym czasie wykładamy jabłka na talerz i ozdabiamy je listkiem mięty oraz kleksem żurawiny. Gorącą kaczkę podajemy razem z jabłkami. Przed podaniem posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!