Naturalne Gotowanie - ciasto z powidłami i masą z kaszy mannej
Naturalne Gotowanie – ciasto z powidłami i masą z kaszy mannej

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • ¼ szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół kostki masła
  • ¼ szklanki miodu

Do przełożenia ciasta: 1 słoiczek powideł śliwkowych Firma Bracia Urbanek
Składniki na masę:

  • ¾ – 1l mleka
  • ½ szklanki cukru pudru
  • wydrążona laska wanilii
  • ½ kostki masła
  • ½ szklanki kaszy mannej

Do dekoracji: polewa czekoladowa i ulubiona posypka

Przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki ciasta mieszamy a następnie wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i cienko rozwałkowujemy na grubość ok.2 mm. Z ciasta  wycinamy  3-4 prostokąty o wymiarach 20x30cm a następnie pieczemy 20 minut w temp.180 stopni.
Przygotowujemy masę. Mleko zagotowujemy z masłem, cukrem i wanilią a następnie dodajemy kaszę manną, zmniejszamy ogień i intensywnie mieszamy. Po kilku minutach sprawdzamy konsystencję. Jeśli masa jest za rzadka – dodajemy 1-2 łyżki kaszy i gotujemy jeszcze parę minut a następnie zdejmujemy z gazu.
Gotowy blat z ciasta smarujemy powidłami oraz grubą warstwą masy z kaszy mannej a następnie przykrywamy kolejnym blatem. Czynność powtarzamy do momentu zużycia składników a następnie całe ciasto zalewamy polewą czekoladową. Wierzch dekorujemy ulubioną posypką. Całość wkładamy do lodówki na min. 48h.
Po tym czasie ciasto jest gotowe. Możemy je podać w całości lub wyciąć z niego dowolne kształty np. trójkąty, kółka i serwować jako wykwintny deser.