Naturalne Gotowanie - ciasto marchewkowe
Naturalne Gotowanie – ciasto marchewkowe z powidłami

Składniki:

  • 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchwi
  • 4 łyżki mielonych ziaren siemienia lnianego
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1,5 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • ½ słoiczka powideł Firma Bracia Urbanek
  • 1 szklanka oleju
  • miąższ z wydrążonej laski wanilii
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść suszonej żurawiny
  • garść rodzynek
  • duża garść pokruszonych orzechów włoskich

Przygotowanie. Siemię lniane zalewamy ciepłą wodą, powyżej objętości ziaren i moczymy 15 minut a następnie mieszamy ze składnikami ciasta, na koniec dodając bakalie. W razie potrzeby dodajemy więcej wody. Masę wylewamy do formy i pieczemy 40 minut w temp 180 stopni.