Naturalne Gotowanie - Buraczki czerwone do obiadu
Naturalne Gotowanie – Buraczki czerwone do obiadu
Składniki:
  • 2 słoiki buraczków tartych Firma Bracia Urbanek
  • 1 duża papryka czerwona
  • 2 łyżki mąki
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • sól, cukier, ocet lub kwasek cytrynowy do smaku
  • ok. pół szklanki wody
  • natka pietruszki  do dekoracji
Przygotowanie:

paprykę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju a następnie dodajemy do buraczków. Doprawiamy cukrem, solą i octem lub kwaskiem cytrynowym tak, aby otrzymać słodko-kwaśny smak.

Na patelni rumienimy mąkę z oliwą a następnie wlewamy trochę zimnej wody tak, aby powstał sos. Jeżeli jest za gęsty dolewamy więcej wody, intensywnie mieszając. Buraczki mieszamy z sosem i dusimy przez chwilę na małym ogniu. Dekorujemy natką pietruszki. Podajemy jako dodatek do dań mięsnych.