Naturalne Gotowanie - barszczyk wigilijny z uszkami
Naturalne Gotowanie – barszczyk z uszkami
Składniki na barszczyk:
  • słoik buraczków barszczowych Firma Bracia Urbanek
  • sól
  • pieprz
  • 4 szklanki bulionu
Składniki na ciasto:
  • szklanka mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • gorąca woda
Składniki na farsz:
  • ½ szklanki kapusty
  • garść suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie. Grzyby kroimy w cienkie paski i moczymy w wodzie. Kapustę gotujemy w garnku /ok. ½ h/. Cebulkę podsmażamy na patelni i wrzucamy do niej grzyby i kapustę. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, sól oraz pieprz i dusimy do momentu, aż kapusta będzie miękka.
Przygotowujemy barszczyk i ciasto do uszek. Buraczki mieszamy z bulionem, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mąkę mieszamy z solą i oliwą, dodajemy tyle gorącej wody, aby powstało ciasto, jak na pierogi, następnie cienko rozwałkowujemy i kroimy w prostokąty o szerokości 5cm. Na środku każdego prostokąta kładziemy ½ łyżeczkę nadzienia w odstępach ok. 2cm, zawijamy na zakładkę, odcinamy boki, które następnie lekko naciągamy i łączymy, tworząc uszka. Gotujemy w osolonej wodzie 1min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Gorący barszczyk rozlewamy na talerze, na wierzch wykładamy uszka. Smacznego!